25 februarie 2012

Părerea mea despre initiativa domnului Vlad Plahotniuc în privinţa votului uninominal

De la o vreme, lupta politică in țara noastră nu se duce pentru idei și inițiative ci contra cetățenilor și între personalitățile politice. De aici și accetele puse incorect în sistemul adminstrativ național. În loc de a cauta o rezolvare problemelor reale cu care se confruntă populația in teritoriu lupta politică se duce doar între indivizii din vîrful piramidei guvernamentale.

Și de ce n-ar fi bună o astfel de inițiativă mă intreb eu? Răspunsul vine de la sine: Ar priva de pârghiile puterii pe cei care au accesat funcțiile de conducere prin șmecherii și care s-ar teme că acestea ar reveni la oamenii care intr-adevăr le merită. Afacerea politică în Republica Moldova nu ia in calcul un singur elemet – electoratul – timp de 4 ani între zilele în care acesta se deplasează la urnele de vot.

Există însă și alte riscuri în calea unui vot uninominal transparent – exportul de candidați dintr-o regiune în alta. Sper că la noi se va evita această eroare. Totul însă depinde de sinceritatea celor care vor aplica acest sistem la început. Inițiativa implică multă sinceritate, așa cum am spus mai sus, vor avea ce pierde mai mult cei care se sprijină pe șmecherii în procesul electoral. Atunci va vedea populația cine le dorește binele și cine vrea facilități politice.

Într-un sistem electoral bazat pe votul uninominal puterea va putea fi exercitată de jos în sus asfel încât verticala administrativă va funcționa. Astfel fiecare gospodar știind ce e mai bine pentru sine și pentru familia sa va ști pe cine să-l aleagă ca să nu fie mințit in continuare. Chiar dacă prima dată va greși cu votul a doua oară nu va face aceeași greșeală iar cel ales va fi mult mai responsabil știind că puterea n-o primește prin scheme banale vând-cumpăr ci bazându-se pe încrederea personală a celor de jos.

În acest fel labirintul crizei instituționale își va consuma resursele mult mai repede lăsând loc unor noi soluții de rezolvare a problemelor politice mult mai efective. Fără îndoială că avem în țară destui oameni care au capacitatea și aptitudinile necesare pentru a administra afacerile țării pe un făgaș corect.

Dacă nu mai doriți să călcați pe aceeași greblă politică, a crizei politice instituționale, domnilor politicieni vă îndemn să acceptați inițiativa vicepreședintelui legislativului moldovenesc.

În acest context, iniţiativa domnului Vlad Plahotniuc privind votul uninominal, se inscrie perfect în parcursul european al Republicii Moldova atît sub aspect politic naţional cât şi din punct de vedere ideologic al Partidului Democrat din care face parte.

Un comentariu:

  1. Votul uninominal propus de domnul Vlad Plahotniuc este foarte binevenit si bine gindit. Votul uninominal va responsabiliza deputatul in primul rind, dar si va conduce la debarasarea de comunism ! Votul uninominal va oferi cetatenilor posibilitatea sa-si aleaga in Parlament OAMENI, si nu numere pe liste. Bravo domnului Plahotniuc pentru aceasta initiativa, deja speram sa fie votata de catre majoritatea deputatilor pentru a putea intra in vigoare.

    RăspundețiȘtergere