22 martie 2011

Impresii de început

Social-democratia, dupa mine, este actualmente singura noastra optiune de aderare la Uniunea Europeana. Anume un sistem ideologic bine gandit si reformulat pentru mica noastra tarisoara ar fi cea mai oportuna optiune pentru surmontarea crizei economico-institutionale care ne frimanta nu de doi ani, nici de zece ani ci de doua decenii intregi, odata cu destramarea colosului sovietc si incercarea de a trece la un nou sistem socio-politic caracterizat ulterior prin sintagma de economie de tranzitie.

Speranta unei redresari, sau mai bine zis, a unui progres in planul dezvoltarii unei democratii apricate prin liberalizarea treptata a pietei, din pacate nu s-a materializat in niste pasi conceti si strategii de dezvoltare continua. In loc de aceasta, pe parcursul mai multor guvernari, prapastia dintre patriciatul politic si plebea muncitorimii s-a adancit simtitor. Oricare nu ar fi fost partidele venite la putere sitautia in plan socio-politic nu s-a redresat in vreun fel. Desi se conduceau dupa sisteme ideologice, care in esenta ar fi dat posibilitatea unor actiuni de normalizare a situatiei sociale grave, partidele nu au intreprins nimic in acest sens.

Trecerea busca de la economia planificata la o economie de piata, de la comunsm la liberalism si de la dictatura la un sistem care s-a vrut a fi democratic i-a lasat, la drept cuvant, dezarmati pe sustinatorii acestor reforme. Schimbarea mentalitatii unor clase de oameni nu s-a putut petrece peste noapte si dupa cum vedem nici peste douazeci de ani. Intr-un fel, nici schimbarea generatiilor nu a adus dupa sine vreun progres palpabil. Mai mult, ultimele tendinte in materie de politica interna seamana haos si disperare printre oameni.

Inca din timpul erei comuniste, nimanui nici nu i-ar fi trecut prin minte cat de complicat poate fi acest proces de trecere de la „dictatura proletariatului” la o mirifica democratie in care fiecare sa aiba posibilitatea sa-si infaptuiasca si sa-si vada visul cu ochii.

Intocmai ca si petru a face primii pasi prin viata copilasul are nevoie sa fie ajutat de parinti asa si in plan macro social, micii intreprinzatori, oamenii de afaceri, muncitorii care vor sa iasa din cercul inchis al economiei planificate au nevoie de ajutorul statului. Problema cea mare a institutiilor statului acum o constituie in primul rand coruptia si birocratia care este strans legata de prima.

Aplicarea brusca a liberalismului economic a facut un mare deserviciu societatii, reformele trebuiau infaptuite treptat tinandu-se cont de mostenirea grea a sistemului socio-economic sovietic si nu cu graba care a dus foarte repede la falimentarea multor intreprinderi care la timpul lor au adus un real profit si statului dar si angajatilor. In acest context, si in special pentru Moldova post sovietica, cea mai buna varianta de rezolvare a acestei conjuncturi defavorabile pentru Moldova reprezinta social-democratia.

Din punct de vedere ideologic, social-democratia aplicata corect dupa toate standardele unei strategii bine gandite reprezinta solutia optima pentru dezvoltarea intr-o progresie ascendenta a Republicii Moldova, implicit si eurointegrarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu