31 martie 2011

Viziuni diferite a social-democației între Republica Moldova și Europa Unită


De multe ori pesimismul sau optimismul politic al moldovenilor nu este pe deplin justificat. În general, aceasta se întâmplă din cauza mass-mediei care deși ne redă datele factologice obiective, totuși impune o tentă de individualism prin orice jurnalist, comentator politic sau gazetar care tratează o anumită temă. Lucrul acesta ar fi fost ceva normal dacă nu ar fi influențat atât de mult viziunea populației, în special al tinerilor despre doctrine și ideologiile politice la Estul și Vestul țării noastre. Cazul social-democrație este unul relevant în acest sens.

În mediul jurnalistic, literar și academic sunt propagate idei care nu sunt întru totul exacte referitor la politicile promovate în special în țările membre ale Uniunii Europene. Este vorba de paritatea liberalismului și a social-democrației din aceste țări. Tradiția democratică se bazează acolo pe un dialog între reprezentanții diferitor clase sociale deși abordările sunt foarte varialte de la caz la caz. În acest context politicienii sunt cointeresați de promovarea cât mai activă a propriilor valori în speță a celor social-democratice.

Ponderea social-democrației în Europa o putem aprecia uitîndu-ne la statisticile oficiale și la rezultatele alegerilor în toate aceste țări. Să luam ca exemplu Suedia unde Partidul Social Democrat a fost majoritar în Guvernul țării între anii: 1920, 1921—1923, 1924—1926, 1932—1936, 1936—1976, 1982—1991, 1994—2006. Această țară a devenit un etalon al implementării doctrinei social-democrate în practică. Rezultatele sunt pe măsură: în cea de-a doua jumătate a sec. XX Suedia a avut parte de un “miracol economic” care a dus la răspândirea mode „modelului suedez” și în alte țări europene.

În Germania Partidul Social Democrat ocupă un loc de frunte printre formmațiunile politice ale țării. Între 1957 și 2005 acest partid a obținut mai mult de 30% de sufragii iar între 1969 și 1982 SPD-ul a deținut puterea în Guvernul țării. Din 1998 până în 2005 cancelar al Germaniei a fost Gerhard Schröder candidatul social-democraților din această țară. Despre creșterea economică a Germaniei, cred că, nici nu mai este nevoie să mai vorbim – face parte din primele 5 puteri economice ale lumii.

În Marea Britanie Partidul Laburist a avut parte din 1924 de șase prim-miniștri iar până în 2005 această formațiune a acumulat, în diferiți ani electorali, între 33,3% și 48% din sufragii. Ultimultimii doi prim-miniștri ai țării au fost laburiștii Tony Blair și actual șef al executivului Gordon Brown. La fel ca în cazul Germaniei Marea Britanie ocupă unul din locurile de frunte printre economiile lumii.

În Parlamentul European fracțiunea socialistă este alcătută din partide din 33 de state europene, iar după numărul de mandate actualmente ocupă locul doi în această instituție. Susținerea sporită din partea cetățenilor europeni a social-democrației se explică prin măsurile implementate reușit în domeniu economic, social, cultural și educațional în cadrul fiecărei țări din Uniune.

Ideea greșită potrivit căreia Europa politică aplică preponderent doctina liberală în relațiile social-culturale și economice s-a răspândit încă de la destrămarea fostului lagăr socialist și a fost în parte provocata din considerente subiective de asemănare nomională. Emigranții, persoanele de vârstă medie și tinerii, odată ajunși în Uniunea Europeană sunt derutați de noile realități la care sunt sortiți să ia parte. Este foarte greu pentru acești oameni să-și reconsidere poziția  fără o pregătire prelabilă. Până la urmă și aceștia își dau seama că soluția pentru Republica Moldova ar fi aplicarea soluției social-emocrate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu