20 iunie 2011

Adrian Nastase la Chisinau

Zilele acestea la Chișinău, într-o vizită de lucru, a sosit președintele consiliului național al Partidului Social Democrat din România domnul Adrian Năstase.

Preluare de pe blogul domniei sale:

"La invitaţia Academiei de Ştiinţe a Moldovei, am participat la o întâlnire comemorativă dedicată împlinirii a 70 de ani de la moartea marelui diplomat şi om politic Nicolae Titulescu. La acest eveniment au luat parte oameni de ştiinţă şi cultură, academicieni, profesori din Republica Moldova, precum şi parlamentari, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi mass-media de la Chişinău. Textul expunerii mele l-ati putut citi. Au mai prezentat comunicari profesorul George G Potra si doi colegi din institutele de cercetare de la Chisinau.
Cu ocazia acestei manifestari, presedintele Academiei, Gheorghe Duca, mi-a inmanat medalia “Dimitrie Cantemir”, cea mai inalta distinctie a Academiei de la Chisinau.

Tot ieri dimineata, am avut o intalnire interesanta cu Marian Lupu, preşedintele interimar al Republicii Moldova, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, pe care il cunoscusem in urma cu aproape douazeci de ani si care asteapta, ca multi lideri de la Chisinau rezultatul votului de duminica, in principal cel de departajare intre Chirtoaca si Dodon, pentru a cauta apoi o solutie si pentru alegerea presedintelui republicii. In cursul zilei m-am intalnit si cu Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, cu Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, precum şi cu deputatul Igor Corman, preşedintele Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova.

Temele de discutie le banuiti.
Intre altele, am incercat, dupa douazeci de ani – cand lansasem ideea celor “doua state romanesti” sa aduc in actualitate ideea lui Titulescu, legata de “spiritualizarea frontierelor”, si care ar permite o legatura mai stransa intre Romania si Republica Moldova (ca sa folosesc denumirile oficiale…) in interiorul Europei Unite, in care frontiera de pe Prut s-ar “spiritualiza”!

Am vizitat si doua institutii de invatamant, create in interiorul Academiei de stiinte – un liceu pentru copii superdotati si o Universitate orientata spre zone de inalta tehnologie – chimie moleculara, spe exemplu. Seara, am avut surpriza de a fi invitat la Balul absolventilor primei promotii de elevi ai Liceului. A fost o atmosfera emotionanta."

Discursul domnului Adrian Nastase rostit la Academia de Științe a Moldovei cu ocazia marcării a 70 de ani de la moartea lui Nicolae Titulescu.

Interviul acordat de domnul Adrian Nastase cotidianului Timpul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu